16 Jun 2015

Avigilon multi senzorska kamera

Avigilon, vodilno podjetje video nadzorih rešitev za končne uporabnike, je na največjem sejmu za varnostne rešitve v ZDA, ISC West, predstavilo novo multi senzorsko kamero, ki omogoča pokrivanje 180 ali 360 stopinj velikega območja.

Avigilon 360 multi senzorska kamera

V zadnjih letih so na področju spremljanja 360 stopinj velikega območja nadzornih sistemov postale popularne tako imenovane »fisheye« kamere, ki na predstavitvenih letakih veliko obljubljajo. Ko pa stranka namesti tako kamero, ugotovi, da sicer res pokriva 360 stopinj veliko območje, toda brez ustreznih oz. pričakovanih detajlov. Razlog za to se skriva v dejstvu, da če na senzor z enim milijonom slikovnimi točkami kot se običajno uporablja v takih kamerah (oz. v novejših modelih tudi pet milijonov slikovnih točk) razporedimo po celotnem 360 stopinj velikem območju izgubimo preveliko gostoto slikovnih točk na meter (pixel/meter). Omenjena enota pixel/meter nam pove koliko detajlov bomo dejansko dobili iz kamere. Dodatna težava fisheye kamer je ukrivljena slika, ki potrebuje namensko programsko opremo, za t.i. »dewarping«, ki večinoma ni kompatibilna med različnimi programi, oz. se pojavljajo težave med kompatibilnostjo posameznih komponent (kamera – »dewarping« algoritem – VMS snemalnik).

Redki proizvajalci video nadzornih kamer, so se zavedali, da je potrebno najti drugačno rešitev, da bi zagotovili kakovost slike z ustreznimi detajli. Rešitev je v multi senzorski kameri, kar pomeni, je da je kamera, ki pokriva 360 stopinj veliko območje sestavljena iz štirih ločenih slikovnih senzorjev, kateri ima vsak svoj objektiv. S to rešitvijo dobimo praktično štiri kamere v enem ohišju. V tem primeru odpade težava z ukrivljeno sliko, prav tako pa lahko, v kolikor proizvajalec uporabi objektive na katerih se da nastavit horizontalni kot, lahko kamero poljubno nastavimo, da gleda zgolj območje, ki je nam pomembno in ne npr. sten, ki jih ne potrebujemo.

Avigilon je šel še korak dalje, in sicer najnovejši multi senzorski 180 in 360 stopinjski kameri vsebujeta moto-zoom in avtofokus objektiv. Ta objektiv nam omogoča, da lahko fizični kot vidnega polja na posameznem senzorju spreminjamo (od 32,5 stopinj do 93 stopinj) na daljavo iz svojega računalnika. Na ta način najbolj optimalno in najhitreje nastavimo ustrezen kot pogleda oz. ga po potrebi lahko tudi spreminjamo.

Vsak posamezni senzor na kameri je opremljen tudi s pravo WDR (wide dynamic range) tehnologijo, ki omogoča dobro sliko tudi v ekstremno različnih svetlobnih pogojih (npr. ko sonce sije skozi okno pisarne). Posamezni senzor ima tudi možnost zajema velikega števila slik nasekundo in sicer do 20 slik/sekundo pri 180 stopinjski verziji in 15 slik/sekundo pri 360 stopinjski verziji kamere.

Tu se nadpovprečne lastnosti kamere ne končajo, saj vsak senzor v Avigilon multi senzorski kameri vsebuje tri milijone slikovnih točk, kar pomeni, da imamo pri 180 stopinjski kameri, ki ima tri senzorje skupno 9 milijonov slikovnih točk ter pri 360 stopinjski kameri, ki ima štiri senzorje skupno kar 12 milijon slikovnih točk. Tako veliko število in gostota slikovnih točk razporejenih zgolj po območju, ki je za nas zanimivo nam omogoča, da vidimo sliko z veliko detajli – torej bomo lahko video posnetke uporabili tudi za identifikacijo obrazov.

Novi kameri sta kompatibilni z Avigilonovo HDSMTM 2.0 tehnologijo, ki nam omogoča visoko kakovost slike z majhno porabo diskovnega polja za arhiv ter minimalno obremenitvijo mreže.

Poleg naštetega ima kamera tudi vhod in izhod za mikrofon ter alarmni signal.

Glede same montaže lahko izbiramo med tremi opcijami namestitve:

– viseča
– standardna stropna oz. stenska
– vgradnja

Aviglon moznost namestitve

Ena izmed dodatnih lastnosti, ki vpliva na ugodno končno ceno je tudi, dejstvo, da za montažo ne potrebujete napeljevati štirih kablov, temveč le enega. Naslednji dodatni prihranek v končni ceni video nadzornega sistema je tudi, to da za delovanje Avigilon multi senzor kamere v Avigilon Control Center programu ne potrebujete kupiti štiri licence temveč le eno.
V praksi nam Avigilon multi senzorska kamera omogoča naslednje glavne primere uporabe:

Avigilon moznosti uporabe

Podrobnejšo vizualizacijo različnih možnih postavitev kamer si lahko ogledate tudi na: Povezava do demo strani.
Avigilon je eno izmed najhitreje rastočih podjetij na trgu video nadzornih sistemov. Eden izmed glavnih razlogov za hitro rast je poleg kakovosti Made in Canada tudi dejstvo, da je eden redkih proizvajalcev iz visoko kakovostnega razreda, ki razvija in izdeluje tako hardware (kamere, vmesniki) kot software (program za snemanje VMS – Video Management Software). Na ta način Avigilon dosega maksimalno kompatibilnost opreme, posledično pa se ognemo situacijam, ko za nedelovanje opreme proizvajalec kamere krivi proizvajalca softwarea in obratno.

Podrobnejšo razlaga delovanja HDSMTM 2.0 tehnologije se nahaja na: Povezava do članka.

Več informacij: www.avigilon.si