27 Mar 2020

Pomemba varnostna nadgradnja ČUVAJ.SI

Pomemba varnostna nadgradnja ČUVAJ.SI

Varnostna tveganja na področju tehničnih naprav in sistemov se še vedno povečujejo. Največja tveganja so na področju hekerskih napadov, pa tudi na področju fizičnih napadov.

V zadnjem času je opaziti zelo povečano število vlomov v objekte. Da bi kupcem čuvaj.si omogočili čim bolje izkoristiti varnostni sistem hkrati pa ga uporabljati varno, smo razvili dve pomembne nadgradnje. Prva se nanaša na prijavo v spletni vmesnik moj.cuvaj.si kot tudi prijavo na mobilno aplikacijo. Uporabnikom smo omogočili, da si v svojem profilu omogočijo 2FA torej dvostopenjsko preverjanje avtentikacije uporabnika. Do pred kratkim je veljalo, da je uporabniško ime in geslo dovolj varno za prijavo v spletne aplikacije. Ker gre v primeru ČUVAJ.SI za varnostni sistem, ki varuje vas in vaše premoženje, smo dodali možnost dvostopenjske verifikacije (2FA). 2FA deluje s pomočjo posebne aplikacije kot naprimer Google Avtentikator ali podobni. Ta aplikacija na vsakih 30 sekund zamenja kodo, ki se generira usklajeno z moj.čuvaj.si in je unikatna za vsakega uporabnika. Z drugimi besedami, tudi če nekdo izve vaše geslo, mora imeti pri sebi še vaš telefonski aparat, da bi se lahko prijavil v moj.cuvaj.si in s tem ogrozil varnost vašega sistema. 2FA velja trenutno za najvarnejši način avtentikacije. Seveda pa je na uporabniku, da primerno zaščiti dostop do Google Avtentikatorja. Le to se stori tako, da se na mobilnem telefonu vklopi odklepanje telefona s kodo, prstnim odtisom, obrazom ali drugim načinom, ki ga omogoča vaš GSM.

Na področju fizičnih napadov je rešitev ČUVAJ.SI sama po sebi ena najvarnejših alarmnih sistemov na trgu. Nadgradnja o kateri bom spregovoril, pa omogoča in zapolnjuje še zadnjo vrzel v varnosti. Sistem obveščanja je do danes omogočal tri različne načine kako je bil uporbnik obveščen o dogodkih na objektu. To je SMS sporočilo, klic v primeru alarma in e-poštno sporočilo. Da bi bil vaš objekt še bolj varen, smo nadgradili način obveščanja tudi z možnostjo priklopa na VNC (varnostno nadzorni center) varnostne službe. Le ta izvaja nadzor nad objektom in intervenira v primeru alarma.
Tehnično gledano, se za uporabnika ne spremeni nič. Uporabnik z varnostno službo sklene pogodbo o varovanju in intervenciji, mi pa zagotovimo za uporabnika brezplačen prenos podatkov do varnostne službe. Uporabnik ne potrebuje nakupa posebnega komunikacijskega modula, ki je v primeru priklopa na VNC potreben. Na VNC se prenašajo vsi dogodki, kot so VKLOP sistema, IZKLOP sistema, ALARMI, izpadi 220v in slabe baterije…
S katero varnostno službo pa lahko sklenete pogodbo? To lahko izbirate sami. Vsekakor je dobro, da nas pokličete in povprašate, sicer pa z naše strani zagotavljamo ustrezne tehnične povezave, ki jih varnostne službe poznajo in omogočajo. Intervencija je tisti del, ki vam lahko v času daljše odsotnosti zagotovi miren spanec. Seveda je priporočljivo, da se pogodba sklene za nedoločen čas glede na želje in potrebe posameznega uporabnika, pa je stvar dogovora z varnostno službo. Povezava z varnostno službo je omogočena znoraj vašega dostopa moj.cuvaj.si v zavihku obvešćanje->VNC. Na tem zavihku boste našli dve opciji in sicer prvi del gesla in drugi del gesla. Oboje dobite pri varnostni službi, ko sklenete pogodbo. Dobro pa je vedeti, da za vsakega čuvaja, ki ga imate na svojem računu, lahko samostojno določite ali je povezan z varnostno službo ali ne in celo na kateri. Torej lahko imate sklenjenih več pogodb za različne lokacije z različnimi varnostnimi službami.

 

Upam da smo vam s tem nekoliko olajšali morebitne skrbi tako z naslova kibernetske varnosti, kot z naslova fizične varnosti.